I still have a problem with my heat gun oven, and this is one reason for me not making much progress.
I got a plan for my oven from Internet, and as far as its description goes, it should work like magic, but in the reality, my oven runs with large temperature variations across the length of the oven. All of my test pieces came out appearing to be half cooked or half over-cooked.
I have been trying to fix problems with some modifications here and there, and it is getting to the level where I can live with, at least for my first rod. So I have finally did heat treatment on my blanks today.
Blanks now feels springier than before, but I don't see much of changes in terms of the colour of the blanks. I am not sure if this is OK or the blanks are not cooked yet. I thought about putting them back in the oven, but I get feeling that I would over cook them if I did that. So I will leave them as they are, and go to the next step.
未だに、オーブンの調子が今ひとつのため、この2ヶ月程、竿作りをサボっていました。
試行錯誤の結果、オーブンの方がまあまあのレベルに成った事で、今日からまた竿作りを再開です。
熱処理ですが、オーブンの上の方で160度、真ん中で175度、下では178度という温度差がありましたが、22分ほどやってみました(11分でブランクの上下を反転)。
以前テストした時は、オーブンの中の温度差が30度くらいあって、10分位の時点で温度の高い箇所で竹は焼け過ぎになっていました。それなんで、今回はちょっと早い8分のところで一度ブランクをオーブンから出して焦げ目が無いかチェックしたのですが、良さそうなので、さらに3分追加の11分です。
出来上がりですが、以前の様に半分が焼き過ぎという問題は無くなったみたいです。ただブランクの色にあまり変化は無いので、これで焼きが入っているのかどうか良く分かりません。ブランクを手で曲げてみた第一印象では、以前より跳ね返りが強くなっている気がしたので、今回はこれで良しとします(もう一回オーブンに入れたら絶対に焼き過ぎになる感じがします)。
試行錯誤の結果、オーブンの方がまあまあのレベルに成った事で、今日からまた竿作りを再開です。
熱処理ですが、オーブンの上の方で160度、真ん中で175度、下では178度という温度差がありましたが、22分ほどやってみました(11分でブランクの上下を反転)。
以前テストした時は、オーブンの中の温度差が30度くらいあって、10分位の時点で温度の高い箇所で竹は焼け過ぎになっていました。それなんで、今回はちょっと早い8分のところで一度ブランクをオーブンから出して焦げ目が無いかチェックしたのですが、良さそうなので、さらに3分追加の11分です。
出来上がりですが、以前の様に半分が焼き過ぎという問題は無くなったみたいです。ただブランクの色にあまり変化は無いので、これで焼きが入っているのかどうか良く分かりません。ブランクを手で曲げてみた第一印象では、以前より跳ね返りが強くなっている気がしたので、今回はこれで良しとします(もう一回オーブンに入れたら絶対に焼き過ぎになる感じがします)。
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